Filmtips - The princess and the frog (2009)

Igår kom dagen jag väntat på i flera år. Jag såg äntligen "Prinsessan och grodan". Varför har jag längtat efter den? Jo, för äntligen har Disney tagit sig själv i kragen och försökt skapa filmer på samma sätt som dom gjorde förr i tiden. Den sista filmen som målades helt och hållet för hand var "Den lilla sjöjungfrun", 1989. Efter det skapades allting på datorer tills dom antagligen förstod att deras filmer bara var skit (med vissa undantag) och bestämde sig för att börja om. Dom började jobba på filmen 2006 och 2009 var den färdig.


Hela tanken med filmen var alltså att den skulle vara gammaldags, men ändå en smula modern.

Jag kan säga så här: det finns inte en enda Disneyprinsessa som har en mamma vid liv. Tänk efter lite. Snövit, Askungen, Ariel, Belle, Jasmine... Bara pappor. Visst, Törnrosas mamma lever men hon har bara en replik i hela filmen och Mulan är ingen kunglighet. Inte ens Bambi (Han må vara en kille, men ser ut som en tjej med lösögonfransar) får behålla sin mamma igenom filmen. I "Prinsessan och grodan" lever prinsessans (Okej, hon är inte heller från en kungafamilj utan arbetar dag och natt som servetris) mamma. Här har alltså Disney vänt på steken och brutit alla Disneyprinsessors mammaförbannelse.

Filmens prins är ingen gentleman som slåss mot drakar eller dansar med prinsessan i skogen bland hennes pälsiga små vänner. Nej, den här prinsen är en kåt playboy som stöter på allt som rör sig.

Filmens "prinsessa" behöver ingen man. Hon jobbar och är jäkligt målmedveten. Hon är dessutom den första afro-amerikanska prinsessan som Disney skapat. Hon är även vänsterhänt, precis som sångerskan Anika Noni Rose som gör hennes röst.

Filmens skurk är (jag har aldrig använt det här ordet förut) stencool. Jävlar, vad han var häftig. Jag ville gifta mig med honom...

Bilder från filmen:






Den jazz-älskande Prinsen Naveen av Maldonia blir förvandlad till en groda av den elaka Voodoo-doktorn, Dr. Facilier. I ett desperat försök att bli människa igen försöker Prins Naveen att få den vackra servitrisen Tiana att kyssa honom för att bryta förtrollningen. Men kyssen ger inte den önskade effekten som Naveen hade hoppats på. Istället för att han blir människa igen, så drog den in Tiana i förtrollningen och även hon förvandlas till en groda. Nu måste båda två ge sig ut på äventyr för att finna den godhjärtade Voodoo-prästinnan av Bayou, Mama Odie, för att få hjälp.

Den här scenen är inte med i filmen, men teasern är så jävla bra.




Riktiga trailern:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0