Vett och etikett

Så här får du inte göra:


Innan festen:
* Glömma bort att svara på en inbjudan: Du måste alltid svara oavsett hur du bjuds in på en fest, om du inte vet om du kan komma måste du meddela detta och be om mer tid för att lämna definitivt besked.

När du anländer:
* Dyk inte upp berusad: Det är ok att ha tagit en fördrink men var inte full.
* Bryta klädkoden: Klädkoder finns för att underlätta för gästen. Att ignorera den för att man tycker att man har en egen stil är respektlöst.
* Färg på klänningen: När man går på bröllop bör kvinnor inte bära helvitt eller helsvart. Alla andra färger är ok, att komma i rött innebär inte att man haft en affär med brudgummen, det är en skröna.
* Ändra i bordsplaceringen: Om du tycker att du fått en tråkig bordsplacering är det bara att bita ihop. Ändrar du plats kommer du för alltid att bli ihågkommen.
* Samtalsämnen: Prata aldrig om din egen förträfflighet eller dina sjukdomar. Fråga inte om politiska åsikter eller var man jobbar i början av kvällen, det finns många som kan ta illa upp om de är mellan jobb.


Vid matbordet:
* Keps eller mössa vid matbordet: Det får man aldrig ha.
* Snyta sig i servetten: Absolut förbjudet.
* Sminka sig vid matbordet: Det är också ett rejält övertramp.
* Peta i tänderna: Absolut förbjudet att göra vid matbordet. Inga andra gäster ska behöva se dina matrester.
* Mobilen: Du får inte ha mobilen på och svara på samtal vid matbordet.
* Salta: Man bör inte salta maten, det kan uppfattas som kritik.
* Ketchup: Be aldrig om ketchup till maten.
* Äta upp: Det finns inga krav på att man måste lämna mat på tallriken, däremot måste man äta lite även om man inte gillar den. Om man inte tycker det smakar bra får man dra en liten lögn om att man redan var mätt.
* Alkohol: Dyk aldrig upp på festen berusad och försök inte övertala folk som inte vill dricka att de måste.

Tal:
* Vid tal: Då gäller det att sitta tyst och lägga ner besticken, oavsett vad man tycker om talet.
* Hålla tal: Om du känner personen är det fritt fram att anmäla tal. Är du värd måste du hålla ett en minuter långt välkomsttal. Men naturligtvis behöver man inte hålla tal vid en informell sommarfest. Har du värdinnan till bordet ska du tacka för maten.
* Inte genera eller såra: Om man håller ett tal gäller det att inte genera eller såra någon. Vid ett bröllop bör man låta bli att dra upp hur många tjejer brudgummen haft innan bruden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0